Här kommer det.
2-3 portioner
1 bunt grön sparris
ca ½ liter buljong (höns eller grönsak)
drygt 1 msk olivolja
2 charlottenlökar, finhackade
1 vitläksklyfta, finhackad
150 g avorioris
1 glas vitt vin
½ dl riven parmesanost
salt och svartpeppar
1. Skär av ca 1 cm av foten på sparrisen och skiva den tunt nästan ända upp till knoppen.
2. Dela knopparna på längden. Koka upp lättsaltat vatten. Häll i sparrisen i det kokande vattnet och låt koka 1 minut. Häll av vattnet och låt sedan sparrisen vila i kallt vatten.
3. Hetta upp oljan i en kastrull och stek lök och vitlök mjuka utan att de tar färg.
4. Häll i riset och rör runt så att alla risgrynen blandas med oljan.
5. Häll på vitt vin och lika mycket av buljongen. Rör sakta med en sked på medelvärme tills dess att buljongen kokat in i riset. Fyll på med en till skopa och rör om tills även den har kokat in. Upprepa tills all buljong har kokat in.
6. Blanda ner parmesanost och rör om. Smaka av med salt och peppar.
7. Blanda till sist ner sparrisen och lite olivolja.
Om man utesluter sparrisen har man ett grundrecept för risotto och kan blanda med lite vad man vill.
![]() |
Bilden är ju då inte just sparrisrisotto, hann inte ta bild innan vi ätit upp den. Bilden är från ett annat sparristillfälle. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar